onsdag 2 oktober 2013

Kolarutor med choklad...:)


 Kolafyllning: 50 g smör, 1 1/2 ljus dl sirap, 1 1/2 dl vispgrädde.

Botten: 75 g smör, 1/2 dl socker, 1 1/2 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 1/2 tsk bakpulver.

Garnering: 175 g smält mörk choklad 





Sätt ugnen på 200 grader. 

Kolafyllning: smält smöret i en kastrull. Tilsätt sirap och grädde. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda tills kolan blivit lagom seg, ca 30-60 min ( hur lång tid det tar beror på värmen och storleken på kastrull). Bra om man använder tjockbottnad kastrull. Gör kulprovet så vet du att kolan är klar. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten och om smeten går att forma till en kula så är den klar. 

Botten blanda alla ingredienser till botten och rör om till en smulig deg. Platta ut degen i en form, ca 20x20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

Häll kolasmeten på bottnen. Låt kakan stelna en stund i kylen.

Bred ut chokladen ställ formen en stund i kylen innan du skär upp kakan med en vass kniv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar